perjantai 27. tammikuuta 2017

Opintojen aloitus ja reissu Cliffs of Moherille

No niin, viikko 2 on kohta takana. Tällä viikolla alkoi varsinaiset luennot ensimmäisen viikon ollessa pelkkää orientaatiota. Meillä on kaksi viikkoa aikaa valita kurssit, joita otamme. Noin teoriassa siis. Toisaalta taas yhdeltäkään luennolta ei saisi olla pois, eli en tiedä, mitä tapahtuu, jos ei osallistu esimerkiksi ensimmäisen viikon luennolle. Toki olin tehnyt jonkinlaisen kurssisuunnitelman jo syksyllä, mutta onneksi en tuhlannut siihen älyttömästi aikaa ja vaivaa. Ajattelin, että suunnitelma tulee joka tapauksessa muuttumaan paikan päällä ja olin todellakin oikeassa. Suurinta osaa kursseista, joita olin suunnitellut ottavani, ei järjestetä tai niille ei oteta vaihtareita. Alkuperäisestä suunnitelmasta toteutuu ainoastaan English as a foreing language -kurssi, kaikki muut menevät uusiksi. :D 

Olen kuitenkin saanut tehtyä jonkinlaisen suunnitelman kurssien suhteen. En tiedä, olinko kovin fiksu, koska valitsin pari aika haastavaa kurssia, mutta kun ne kuulostivat niin kovin mielenkiintoisilta! Toinen on health psychology, joka on neljännen vuoden psykan opiskelijoille tarkoitettu kurssi, enkä itse ole opiskellut kurssiakaan psykologiaa. :D Olen kyllä aina halunnut, joten jos teen sen sitten nyt. Olisi toki voinut aloittaa esim. ekan vuoden kursseista, mutta kun yksikään niistä ei sopinut aikatauluun, ja sitä paitsi tuo terveysaspekti liittyy omaan alaani. Ensimmäinen luento oli niin mielenkiintoinen, että päätin yrittää suorittaa kurssin. Oonhan mä sellaista keittiöpsykologiaa harrastanut aiemmin. :D Toinen haastava kurssi on postgraduate-opiskelijoille suunnattu endurance sport -kurssi. Tämän kurssin sisällöstä en ole vielä täysin perillä, mutta kahdella ensimmäisellä luennolla on käsitelty urheiluravitsemusta. Ravitsemuksen lisäksi kurssikuvauksessa mainitaan biomekaniikka ja fysiologia eli niistä varmaan tulee olemaan juttua myös. Tämäkin kurssi on alun perusteella vaikuttanut todella mielenkiintoiselta, mutta samalla haastavalta. Tässä kun on tämä kieliasia vielä muutenkin haastavan asian lisäksi. Olen kuitenkin anonut erikseen lupaa osallistua tuolle kurssille (yleensä niille ei oteta vaihtareita), joten enää ei voi perääntyä. :)

Lisäksi ajattelin ottaa tuleville liikunnanopettajille suunnatun kurssin, jossa opetellaan tarkkailemaan esim. juoksun, hyppäämisen, heittämisen ym. liikunnan perustaitojen tekniikkaa ja korjaamaan näissä ilmeneviä virheitä. Sen lisäksi luen vähän biomekaniikkaa sekä urheilupsykologiaa. Viimeksi mainittu kurssi on liikunnan opiskelijoillekin eka psykan kurssi, joten en ehkä siitä ole niin älyttömän huolissani. Tuo alkaa vasta myöhemmin keväällä.

Yhden kurssin jätin pois ensimmäisen luennon perusteella. Kurssin nimi on "active body, active mind". Se kuulosti opinto-oppaan kuvauksen perusteella mukavalta ja helpolta kurssilta. Ekan luennon perusteella se vaikutti edelleen helpolta, mutta ei ehkä omaan tilanteeseen niin sopivalta. Kuten olen ennenkin maininnut, haluaisin saada jalkani (ainakin parempaan) kuntoon täällä ollessani. Niinpä olen yrittänyt ajatella tätä aikaa kautena, jolloin en harrasta liikuntaa läheskään yhtä paljon kuin Suomessa. Kun kokemus on opettanut, että Suomessa se lepo on vaan ihan äärettömän vaikeaa toteuttaa käytännössä. Helposti lähtee aina kokeilemaan, että josko se jalka olisi jo parempi ja sitten mennään taas ojasta allikkoon. Mutta anyway, tuolla kurssilla ideana on siis, että ekalla labrakerralla tehdään jotain kuntotestejä ja samat kuntotestit tehdään sitten vikalla kerralla myös. Lisäksi muutkin labrat (2h/vko) ovat liikuntaa ja omalla ajalla tehdystä liikunnasta pidetään kirjaa. Tämä ei kuulostanut kovin osuvalta omiin jalanparantelusuunnitelmiini peilaten. En ensinnäkään halua faktaa siitä, kuinka kuntoni laskee kuin lehmän häntä tällä treenitauolla ja toiseksi tiedän, että tuntisin hirveitä paineita treenata, kun olen kyseisellä kurssilla. Niinpä katsoin parhaaksi jättää kursin väliin (otin tilalle tuon terveyspsykologian). Varmasti suurimmalle osalle ihmisistä tekee hyvää lisätä liikuntaa, mutta omaa terveyttä se ei nyt edistä. 

Yliopiston käyminen on täällä koulumaisempaa kuin Suomessa. Jos alussa kirjoitin, että irlantilaiset eivät ole niin tarkkoja aikataulujen kanssa, niin luennoilla se ei kyllä pidä paikkaansa. Täällä luennot alkavat tasalta, eikä myöhästyä saa. Kaikki ovat siis luentosalissa silloin, kun luento alkaa. Tämä on varsin harvinaista suomalaiseen käytäntöön tottuneelle, kun meillä se luentosalin ovi käy jatkuvasti ihmisten tullessa ja poistuessa salista. Täällä myös suurimmalla osalla luentoja on läsnäolopakko, ja todella tarkat ohjeet siitä, miten tulee toimia, jos joutuu olemaan poissa luennolta. Lisäksi poissaolot vaikuttavat arvosanaan (edelleen tarkasti määriteltyjen periaatteiden mukaisesti). Luentojen lisäksi täällä on labroja ja tutoriaaleja, joissa läsnäolo on myös pakollista. Kuitenkin huolimatta tiukoista säännöistä kaikki tähän mennessä tapaamani proffat ovat olleet todella mukavia.

Sitten muihin juttuihin. Meidän kämpässä ei ole enää kylmä! Keksittiin nimittäin, miten lämmitys täällä toimii. Patterit ovat automaattisesti päällä 2x2 tuntia päivässä. Jos haluaa lisää lämmitystä, täytyy osata painaa kaapissa olevaa nappulaa. Kerran painamalla patterit lämmittävät tunnin, kaksi kertaa painamalla kaksi tuntia. Ai että me tykätään siitä nappulasta! Ollaan käyty vuorotellen painelemassa sitä, ja välillä täällä on ollut jopa kuuma! Lisäksi lämmitysnappulan vieressä on lämmin vesi -nappi, jota painamalla suihkusta tulee lämmintä vettä. Ihmettelinkin, mistä planeettojen asennosta se lämpimän veden tulo on kiinni. :D Eilen kyllä totesin, että lämmintä vettä ei tule heti napin painamisen jälkeen, vaan aitä joutuu odottelemaan tovin.

Sairastuin viikon alussa flunssaan, eikä se ole vieläkään täysin ohi, joskin parempi jo. Tällä hetkellä olen yksin "kotona", sillä kaikki kämppikset lähtivät viikonlopuksi Galwayhin. Pyysivät kyllä muakin mukaan, mutta en oikein jaksa innostua noista kaupunkikohteista. Sen sijaan olen menossa parille retkelle viikonloppuna. Huomenna olisi vuorossa reissu Ring of Kerryyn ja sunnuntaina vaellus Kerry Waylla. Nämä reissut ovat paljon enemmän mun juttu kuin käppäily kaupungissa (mikä toki voisi myös silloin tällöin olla ihan mukavaa)! Nyt kyllä alkaisi olla jo noita opiskelujuttujakin jonkun verran ja lisäksi pitäisi tehdä kandityö valmiiksi jossain välissä, mutta en malttanut jättää näitä tilaisuuksia käyttämättä. Ehtii kai sitä sitten viikollakin..

Reissuista puheen ollen, viime viikonloppuna tehtiin reissu Cliffs of Moherille. Lisäksi tehtiin nopea pysähdys the Burrenissa, Ballyvaughanissa sekä Poulnabore Dolmenissa (en todella tiedä, taivutetaanko nämä -lla vai -ssa. :D). Cliffs of Moher oli erityisen upea! Lisäksi sää sattui olemaan hyvin aurinkoinen, eikä vettä satanut koko päivän aikana lainkaan. Itsellä oli kyllä vähän vaikeuksia kävellä muiden tahdissa, kun olisin halunnut nähdä vaikka mitä paikkoja, mutta muut keskittyivät kuvien ottamiseen ja etenivät omaan makuun ihan liian hitaasti. :P En sitten kuitenkaan halunnut erota porukasta, vaan pysyttelin muiden mukana. Tämä oli kuitenkin vain tuollainen retki, ei varsinainen vaellus. Lopuksi kyllä käytiin yhden kämppikseni kanssa vähän pidemmällä, kun muut halusivat jo kääntyä kohti lähtöpistettä. Silti tuonne jäi vielä paljon paikkoja, joita en nähnyt! Alla kuvia reissulta. Kuvat ovat aikajärjestyksessä eli jos muuta ei mainita, kuva on samasta paikasta kuin edellinenkin.

Cliffs of MoherMinä, kolme kämppistä ja naapuri.

Living on the edge. :) 


Tällainen mies koirineen soitti musiikkia parkkipaikan lähettyvillä.

The Burren.

Ja taas piti päästä keikkumaan reunalle. ;) 
Näkymä bussin ikkunasta.

Poulnabrone Dolmen

Nyt pitää mennä valmistautumaan huomista reissua varten! Hyvää viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti